Ennen kuin opin tuntemaan oman värivuodenaikani, mietin usein miksi jokin väri saa minut näyttämään kalmolta, kun toinen väri herättää minut kuin henkiin. Joskus sitten törmäsin värianalyysin maailmaan. Kyseessä on järjestelmä, joka ottaa huomioon ihon ja silmien luonnollisen sävyn sekä hiusten värin ja muodostaa meille parhaan väripaletin näiden tekijöiden perusteella. Tämän avulla voidaan määritellä sinun henkilökohtainen värimaailmasi, eli vuodenaikasi, jossa näytät hehkuvalta, terveeltä ja hyvältä.
Miten oma väri vuodenaikasi määritellään?
Vuodenaikojen värianalyysi on jaettu kolmeen päätekijään:
värin lämpötila
värin voimakkuus
värin kirkkauden aste
Näitä arvoja etsitään sinun:
Silmiesi väristä
Hiustesi väristä
Ihostasi
Väreistä puhutaan vuodenaikojen mukaisesti
Perusväriperheet on nimetty vuodenaikojen mukaan, koska jokaisella vuodenajalla on jo vakiintunut väriyhdistelmä. Esimerkiksi syksyyn liitetään oranssi ja punainen, talveen jäänvalkoinen ja vaaleansininen, kevääseen liitämme vihreää ja pastellisävyjä ja kesään kesäisiä, ilmavia värejä. Tarkkailemalla luontoa eri vuodenaikoina voitkin huomata, millaiset värit nousevat minäkin aikana pintaan. Ehkä olet aina tuntenut sulautuvasi syksyiseen maisemaan tai kenties kesän kukkaloistoon? Näillä kaikilla on oma väripalettinsa, aivan kuten meillä ihmisilläkin.
Vuodenajat jaetaan kahteen kategoriaan
Viileä sävyiset vuodenajat
KEsä
talvi
lämpimän sävyiset vuodenajat
Kevät
Syksy
Miksi väripaletilla on merkitystä?
Oman värivuodenajan tutkiminen voi auttaa sinua tunnistamaan, mitkä värit näyttävät päälläsi parhaimmilta, ja tätä kautta voit löytää ihan uusia sävyjä joita sisällyttää vaatekaappiisi. Värivuodenajan selvittäminen selventää myös, miksi jokin tietty sävy ei ehkä toimi sinulla, vaikka pitäisit kyseisestä väristä muuten todella paljon.
Vuodenaikojen värianalyysi on loistava tapa alkaa tutkimaan ainutlaatuista väripalettiasi. Voit laajentaa sitä ja kehittää oman väripaletin, joka on ainutlaatuinen juuri sinulle. Tämä taas auttaa sinua valitsemaan sopivia värejä myös palettisi ulkopuolelta, kun tiedät pohjasävysi ja opit näkemään, mitkä värit sopivat siihen parhaiten.
Tämän ei pitäisi olla rajoittava kokemus vaan pikemminkin luoda vahva perusta, jolle rakentaa. Suosittelen aina leikkisää asennetta uuden oppimisessa.
Linkkejä esimerkki kuviin englanninkielisistä lähteistä: