DAVID KIBBE JA 13 KEHOTYYPPIÄ
Miksi jokin vaate sopii jollekulle?
Miksi jokin toinen ei taas sovi?
DAVID KIBBE JA 13 KEHOTYYPPIÄ
Miksi jokin vaate sopii jollekulle? Miksi jokin toinen ei taas sovi?
Oma matkani kehoni ja pukeutumisen ymmärtämiseen lähti kunnolla nousuun vasta tutustuttuani David Kibben pukeutumisteoriaan.
Kehoja on todella erilaisia.
Olen toki kuullut tämän lauseen monta kertaa, mutta vasta tutustuttuani yksityiskohtaisemmin siihen, millä tavoilla kehot voivat olla erilaisia, lauseen merkitys avautui minulle syvällisemmin. Emme ole samanlaisia. Vaatteet, värit ja asusteet käyttäytyvät kullakin ihmisellä yksilöllisesti. Mikä näyttää upealta toisen päällä voi saada toisen näyttämään siltä kuin olisi stailannut itsensä silmät sidottuina.
Oman kehonsa ja olemuksensa tunteminen
Kaikki lähtee oman kehonsa todelliseen luonteeseen tutustumisesta. Me kaikki koostumme erilaisista linjoista - pehmeämmistä, terävämmistä, tylpemmistä - ja nämä linjat muodostuvat kehomme joka kolkassa. Tällä ei ole mitään tekemistä painon kanssa, vaan tätä tutkiessa tarkastelu kohdistuu mm. luustoosi, kämmeniisi, jalkoihisi, hartioihisi, lantioosi, kasvojen piirteisiin ja pituuteesi. Näitä analysoimalla saamme käsityksen kehotyypistäsi. Seuraavana tulee oman "esanssisi" eli olemuksesi tunnistaminen. Sen pystyy hahmottamaan mm. värityksestäsi, kasvojesi ilmeestä, kehotyyppien yhdistelmistä ja tavallaan kokonaisvaltaisesta tunteesta, jonka olemuksesi välittää. Tätä voisi kutsua jopa myös energiaksi.
Olet kokonaisuus energiaa, josta välittyy vaikutelma
Voimme hallita tätä vaikutelmaa valitsemalla sinulle vaatteita, jotka ovat joko harmoniassa tai ristiriidassa sen vaikutelman kanssa, joka kehostasi luonnostaan tulee. Sanon "ristiriidassa" siksi, koska kaikki eivät tavoittele harmoniaa olemuksessaan, vaan osa ihmisistä näkee ja kokee kauneutta juurikin kontrastissa. Kaikilla ei siis ole sama tavoite pukeutumisessa, eikä tarvitsekaan olla. Tutustumalla pukeutumisteoriaan pystyt kuitenkin tietoisemmin hallitsemaan tätä vaikutelmaa.
Tunnetko oman kehosi tyypin ja sen antaman vaikutelman?
David Kibbe ja 13 kehotyyppiä
David Kibbe on luonut toimivaksi todetun pukeutumisteorian, joka sisältää 13 kehotyyppiä. Nämä kehotyypit perustuvat fyysisen kehon yin ja yang -ominaisuuksiin - käytännössä siis terävyyden ja pehmeyden suhteeseen toisiinsa sekä muihin kehon piirteisiin. Kibbe esitteli tämän järjestelmän 1980-luvulla ilmestyneessä kirjassaan Metamorphosis: Discover Your Image Identity and Dazzle as Only You Can (1987).
Hän ei toki ollut ensimmäinen, joka tällaista pukeutumiskäsitystä toi esiin. Belle Northrup ehdotti yin-yang -näkökulmaa ensimmäisen kerran vuonna 1936 artikkelissaan ”Approach to the Problem of Costume and Personality”. Northrupin mukaan "kaikki persoonallisuuden piirteet ja ulkonäön kaikki yksityiskohdat, jotka on kudottu yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, on otettava huomioon", ja että jotkin näistä piirteistä ovat pikemminkin "tunnettavissa" kuin helposti selitettävissä. Hän päätyi käyttämään näistä piirteistä ja tasapainon variaatioista "yin" ja "yang" -termistöä.
Henkilön kehon yin & yang
Kibben kehotyypitys on kehon fyysiseen kokonaiskuvaan pohjautuva järjestelmä, joka perustuu myös pitkälti ihmisen yinin ja yangin keskinäiseen tasapainoon. Kibben mukaan on olemassa 13 eri vartalotyyppiä, joista jokainen asettuu jonnekin yin/yang-akselilla. Se, mihin kohtaan tätä janaa henkilö sijoittuu, riippuu hänen fyysisen olemuksensa pehmeistä ja terävistä linjoista sekä muista kehonpiirteistä. Nämä määrittävät hänen Kibbe-kehotyyppinsä.
Jokaisen Kibbe-kehotyypin mukana tulevat ohjeet, jotka kattavat kaikki henkilökohtaisen ulkonäön elementit vaatteista hiuksiin ja meikkiin. Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman täydellinen, harmoninen ilme. Näitä ohjeita netti on pullollaan, osa niistä on todella yksityiskohtaisia ja aluksi opiskeltavaa riittää!
Tässä linkkejä muutamaan luotettavaan englanninkieliseen lähteeseen:
Olemme jokainen sekoitus yin ja yang -energiaa
Jos vartalo koostuu selkeiden yin- ja yang-piirteiden yhdistelmästä, vartalotyyppi sisältää vastakohtia. Esimerkiksi henkilö, jolla on suuri otsa (yang), suuret ja pyöreät silmät (yin), pieni ja herkkä nenä (yin), ohuet huulet (yang) ja pieni leuka (yin), katsotaan edustavan kontrastista kehotyyppiä.
Yksittäisten piirteiden on mahdollista olla myös "tasapainoisia" - ne eivät edusta selkeästi kumpaakaan energiaa, vaan ovat tasapainoinen sekoitus sekä yin- että yang-energiaa. Esimerkiksi isojen ja pyöreiden (yin) tai pienten ja suorien (yang) silmien sijaan henkilöllä voi olla sopusuhtaiset, mantelinmuotoiset silmät. Tai kenties henkilöllä ei ole kovin pieni, tiimalasimainen (yin) tai selkeästi suora vyötärö (yang), vaan hänen vyötärössään on hillittyä kaarevuutta. Tämäkin ominaisuus putoaisi jonnekin yin/yang-asteikon keskelle ja olisi tasapainoinen sekoitus näitä kahta energiaa yhdessä.
Tavoitteena on harmoninen ilme henkilön omassa kokonaisuudessa
Kibben järjestelmässä puhutaan tosiasiassa arkkityypeistä - kukaan ei voi olla siis täysin kuvaillun arkkityypin mukainen, koska olemme kaikki erilaisia yksityiskohdiltamme. Kukaan ei siis myöskään ole "täydellinen", vaan täydellisyys löytyy oppimalla oman kehosi ja olemuksesi kieli - ja puhumalla sitä vaatteiden kautta!
Kibben kehotyypit verrattuna muihin kehotyyppiteorioihin
David Kibbelle perinteiset tyyliteoriat eivät mene tarpeeksi pitkälle ja ovat hänen mielestään erittäin rajoittavia. Useimmiten muissa pukeutumisteorioissa painopiste on symmetrian saavuttamisessa. Kibbe torjuu nämä teoriat, koska hän uskoo niiden noudattamisen johtavan siihen, että kaikki näyttävät lopulta samalta. Sen sijaan hän rohkaisee jokaista etsimään todellista tasapainoa omaksumalla ja korostamalla omaa luonnollista ulkonäköään. Lisäksi Kibbe ehdottaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa omaan ulkonäköön satunnaisten muotitrendien seuraamisen sijaan. Näin jokainen meistä pystyy luomaan oikeasti kestävän garderobin. Lisäksi tekemällä tietoisia tyylivalintoja ja välttämällä virheostokset vaatekaupoilla tuet samalla kestävää kehitystä.
Symmetrian sijaan haetaan harmoniaa
Pukeutumisteorioita ja kehotyypittelyjä on lukemattomia erilaisia. Mikä on erityistä juuri tässä teoriassa? Toisin kuin kenties tunnetuimmassa, hedelmien mukaan nimetyssä vartalotyypittelyssä joka keskittyy symmetrian saavuttamiseen, Kibben arkkityypit ovat enemmän kehotyyppien olemusten mukaisia. Kaikista ei pyritä tekemään tiimalaseja, vaan jokaisen kehotyypin olemus pyritään nimenomaan tuomaan parhaiten esiin. Kibbe pyrkii luomaan kokonaisvaltaisen, harmonisen tyylikuvan henkilöstä sen sijaan, että keskittyisi kehon muokkaamiseen tai yksittäisten ruumiinosien häivyttämiseen, kuten vaikka "päärynälantion" piilottamiseen.
Kibben teorian tärkein etu perinteisempiin teorioihin verrattuna lienee kuitenkin kehopositiivisuus. Teorian perimmäinen tarkoitus on näyttää, kuinka omat, luonnolliset kehosi ja olemuksesi piirteet sekä salattu kieli omaavat todella suurta potentiaalia upeaan itseilmaisuun. Olet kaunis ja ilmennät ainutlaatuista kauneutta tavalla, joka on vain sinulle mahdollista.
YIN ja YANG
Yin ja yang -filosofian pääteesi on, että kaikki asiat voidaan käsittää erottamattomien vastakohtien kautta, kuten nainen/mies, pimeys/valo, aktiivinen/passiivinen, terävä/pehmeä. Yinillä tarkoitetaan näissä feminiinistä energiaa ja yangilla maskuliinista energiaa.
Huomaa kuitenkin, että termit "feminiininen" ja "maskuliininen" eivät viittaa naisellisuuteen tai miehekkyyteen sinänsä, vaan näitä termejä käytetään yleisesti puhuttaessa näistä kahdesta eri ääripäästä. On siis täysin mahdollista olla samalla naisellinen ja korostaa omia "maskuliinisia" piirteitä ja toisin päin. Itse asiassa joillakin kehotyypeillä "naisellisuus" pääsee voimakkaimmin esiin vasta kun vaate- ja asustevalinnat ovat harmoniassa omien "maskuliinisiksi" kutsuttujen piirteiden kanssa.
Yin (feminiininen): kaarevat linjat, pyöreät reunat, ilmavat siluetit, tiimalasimuoto, pyöristetyt muodot, pyörteet, kaaret, ympyrät, pehmeät tekstuurit, lempeästi laskeutuvat, kevyet kankaat ja laskokset
Yang (maskuliininen): vahvat ja suorat linjat, terävät reunat, sileät siluetit, pystysuorat ääriviivat, geometriset muodot, suorakulmiot, kolmiot, paksut ja jäykät kankaat
Päätyyppiryhmät
Romantic (R), Gamine (G), Classic (C), Natural (N), Dramatic (D)
Välityyppejä ovat Theatrical Romantic (TR), Soft Gamine (SG), Flamboyant Gamine (FG), Soft Classic (SC), Dramatic Classic (DC), Soft Natural (SN), Flamboyant Natural (FN) ja Soft Dramatic (SD)
Yllä olevasta kuvat näet kuinka kaikki 13 Kibbe kehotyyppiä jaotellaan yin ja yang-janalla.
Kibbeily jatkuu
Tulen kirjoittamaan jokaisesta kehotyypistä yksityiskohtaisemmin ajan kanssa. Ennen sitä voit halutessasi tutustua jo olemassa olevaan englanninkieliseen aineistoon. Alta löydät linkkejä kehotyyppitesteihin. Älä ihmettele miksi toisessa sanotaan kehotyyppejä olevan vain 10, tämä johtuu eroavaisuuksista Kibben nykyisen mielipiteen vs. 80-luvun alkuperäiseen omaan näkemykseensä.
Tulen ajan kanssa tuottamaan itse suomenkielisen testin - siihen asti toivon englanninkielisen testin ajavan asiansa.